پلاگین رنک مث از افزونههای قدرتمند برای سئوی وب سایتهای وردپرسی است. شهرت این افزونه به دلیل وجود امکانات بسیار زیاد نسبت به رقبای خودش است! در واقع رنک مث یک افزونه سئوی وردپرس جامع و یک راهنمای فنی برای سئو کردن سایتها و فروشگاه به شمار میرود. در آموزش افزونه رنک مث، از سطح مقدماتی تا پیشرفته نحوۀ شروع و کار کردن با Rank Math را توضیح دادهایم.
سر فصلهای این مقاله:
در ادامه به صورت گام گام و تصویری با محیط تنظیمات این افزونه آشنا میشوید، پس تا انتها با آموزش رنک مث تم فور همراه باشید.
آموزش افزونه رنک مث: نصب و فعالسازی پلاگین
در پیشخوان وردپرس سایت در منوی افزونهها، روی گزینه افزودن کلیک کنید. سپس در صفحه باز شده مربوط به مخزن وردپرس، در باکس جستجو عبارت «Rank Math» را تایپ کنید.
بعد از پیدا شدن افزونه، افزونه رنک مث را نصب و در نهایت فعال کنید. توجه داشته باشید در آموزش افزونه رنک مث، ما نیاز به افزونه رنک مث پرو هم داریم. چراکه قابلیتهایی مانند نقشه سایت ویدیویی و سایر ویژگیهای حرفهای در نسخه پرو گنجانده شده است.
در کنار نصب نسخه رایگان مخزن وردپرس، نسخه پرو رنک مث را هم نصب و فعال نمایید.
راه اندازی سریع رنک مث
بعد از نصب کردن افزونه RankMath و RankMath Pro نیاز به انجام تنظیمهایی ضروری و ابتدایی افزونه است. از طریق منوی پیشخوان پلاگین، روی تب «راه اندازی سریع» کلیک کنید تا محیط راهاندازی نمایش داده شود.
در محیط راه اندازی سریع، تنظیمهای اصلی و حیاتی پلاگین قرار گرفته و شما طی کردن چند مرحله و تنظیم کردن چند آپشن، عملاً افزونه را روی سایت کانفینگ میکنید. در تب اول (شروع به کار) روی همان گزینه پیشرفته، روی دکمۀ بزن بریم کلیک کنید تا به مرحله بعد هدایت شوید.
در مرحله درونریزی، اگر قبلاً در سایت خود، از سایر پلاگین SEO استفاده کردید، اینجا میتوانید تنظیمات آنها را به پلاگین RankMath منتقل کنید.
اگر برای اولین بار است پلاگین سئو روی وردپرستان نصب میکنید، دکمۀ «رد کردن، درونریزی نشود» کلیک کنید.
در مرحله سایت شما، افزونه اطلاعاتی از نوع وب سایت شما میخواهد. مثلاً سایت شما چه نوع وب سایتی است؟ وبلاگ است؟ فروشگاه اینترنتی است؟ سایت خبری است؟ این موضوع را در این مرحله میتوانید تنظیم کنید.
فیلدهای دیگر مانند: فیلد نام وب سایت، فیلد نام جایگزین (عنوان کوتاهتر) سایت و نام شخص/سازمان (به انگلیسی) در ادامه پر و تکمیل کنید.
در پایین همین فیلدها، دو گزینه مهم دیگر وجود دارد. لوگوی وب سایت خود را اینجا آپلود یا انتخاب کنید. اگر تصویر شبکههای اجتماعی یا OpenGraph هم داردی میتوانید از همینجا برای سایت تنظیم نمایید.
برای تصویر شبکه اجتماعی، میتوانید یک تصویر در ابعاد اعلام شده، بسازیم و از همین قسمت آپلود کنید. بعد از انجام این کارها، در نهایت دکمۀ ذخیره و ادامه را بزنید.
اتصال رنک مث به Google Analytics و Search Console
افزونه سئو رنک مث به مدیر وب سایت اجازه میدهد که بخشی از اطلاعات مربوط به وبسایت، کلمات کلیدی، بازدیدهای ماهانه و سایر دادههایی که از طریق سرویس Google Analytics و سرچ کنسول به دست میآید از پیشخوان سایتتان ببینید و پیگیری کنید.
در این مرحله، قبل آن شما باید یک اکانت Gmail برای وب سایت داشته باشید. اگر از قبل یک اکانت دارید، روی دکمۀ «اتصال به سرویس گوگل» بزنید.
در یک پنجره جدید مرورگر، لیست اکانتها یا اکانت جیملی که روی مرورگرتان فعال کردید، نمایش داده میشود. اکانت مدنظرتان را انتخاب کنید.
در ادامه روی دکمه Continue کلیک کنید تا به مرحله بعدی برای ادغام و یکپارچه سازی بین پلاگین و سایت هدایت شوید.
مرحله آخر، مربوط به اجازه دسترسیها به پلاگین رنک مث است. گوگل به شما دسترسیها مورد نیاز پلاگین را نشان میدهد و اگر برای بار اول است، این فرآیند را انجام میدهید؛ گزینه Select all را بزنید.
شما به پلاگین Rank Math اجازه میدهید به دادههای موجود در سرویسهای گوگل اعلام شده دسترسی داشته باشد و این اطلاعات را داشبورد مدیریت وبسایتان نمایش دهد.
حساب Gmail که سرچ کنسول و حساب Google Analytics را فعال کردید در نهایت با پلاگین یکپارچه میشود. در ادامه کافیست در بخش کنسول جستجو، روی گزینه فیلد سایت کلیک کنید تا حساب Search Console سایتتان نمایش داده شود و آن را انتخاب نمایید.
بخش آنالیز هم به مانند بخش سرچ کنسول است و حسابتان را انتخاب میکنید. برای اینکه کد Analytics از طریق افزونه Rank Math در سایت جاسازی شود، گزینه نصب کد را (راهنمای ۳) را تیک بزنید.
بخش گزارشهای ایمیل، آخرین قسمت این بخش است که با وارد کردن آدرس ایمیل سایت یا ایمیل شخصیتان، گزارشهای آنالیز و تحلیل رنک مث به ایمیلتان ارسال خواهد شد.
تنظیمات نقشه سایت رنک مث
در اینجای آموزش افزونه رنک مث، به تنظیمهای نقشه سایت در بخش راهاندازی سریع رسیدیم. اینجا شما میتوانید تنظیمهای پایه مربوط به نقشه سایت را انجام دهید. مثلاً نقشه سایت برای پست تایپتهای دیگر وب سایت یا دسته بندیها و غیره را تنظیم کنید.
اگر سایت شما فروشگاهی (ووکامرسی) است، دسته بندیهای محصولات را برای قرار گرفتن در نقشه سایت هم انتخاب کنید.
در پایان همین بخش، قسمت نقشه سایت خبری و نقشه سایت ویدیویی قرار گرفته تا در صورتی که سایت شما محتوای خبری و ویدیویی دارد، نقشه سایت آنها را فعال نمایید.
اگر سایت شما خبری نیست، نقشه سایت خبری را فعال نکنید. اگر قرار نیست در صفحات سایت شما از ویدیو استفاده شود، نقشه سایت ویدیویی را هم میتوانید فعال نکنید. پس از انجام این گزینهها، ذخیره و ادامه را بزنید.
در مرحلۀ بهینه سازی، چند تنظیم ساده و کاربردی وجود دارد که پیشنهاد میشود در همین حالت پیشفرض خودش بگذارید بماند و ذخیره تنظیمات را بزنید.
مرحله آماده، آخرین مرحله قسمت راه اندازی سریع بود و اکنون بخشی از افزونه را به خوبی کانفینگ کردید. اما میخواهیم تنظیمهای بیشتری هم انجام بدهیم! پس در ادامه آموزش رنک مث، به قسمت راهاندازی تنظیمات پیشرفته میرویم.
آموزش افزونه رنک مث: راه اندازی تنظیمات پیشرفته
با انجام مواردی که در ابتدای آموزش افزونه رنک مث خواندید، قسمتهای پایه مربوط به پلاگین RankMath پیکربندی میشود. اما در بخش تنظیمهای پیشرفته، چند گزینه وجود دارد که بهتر است نگاهی به آنها هم داشته باشیم و در صورت نیاز، کانفینگ کنیم.
در تب مدیریت دسترسی، اگر سایت شما دارای مدیران یا کاربرانی با سطح نویسندگی و نظارت هستند، میتوانید میزان دسترسی به تنظیمات رنک مث را کنترل کنید. مثلاً مدیران دیگر وب سایتتان، به کدام منوها و قابلیتهای افزونه دسترسی داشته باشند؟ اینجا دقیقاً میتوانید این تنظیمها را انجام دهید.
قسمت مهم دیگر در تنظیمات پیشرفته رنک مث، مانیتورینگ ۴۰۴ است! در این قسمت، میتوان نحوۀ جمع آوری اطلاعات مربوط به خطاهای ۴۰۴ را تنظیم کردید. پیشنهاد میشود هر دو آپشن، یعنی مانیتور ۴۰۴۰ و ریدایرکتها را فعال کنید.
در صورت فعال بودن قابلیت ریدایرکتها، شما میتوانید صفحات را به آدرسهای دیگری بدون نگرانی از کاهش افت رتبۀ سایت، تغییر دهید یا به اصطلاح ریدایرکت کنید.
نشانه گذاری اسکیما، به موتورهای جستجو مانند گوگل کمک میکند درک بهتری از نوع محتوای صفحه داشته باشند. افزونه به طور پیشفرض، اسکیمای نوشتهها یا همان مطالب سایت را روی «اسکیمای مقاله» تنظیم میکند و اسکیمای محصولات ووکامرسی را با «اسکیمای محصولات» بهینه سازی میکند.
همچنین شما میتوانید برای سایر پست تایپهای موجود سایتتان، اسکیمای مدنظرتان را تنظیم کنید.
اگر نیازی به تغییر نمیببینید یا همین تنظیمات برای سایت شما مناسب است، کافیست ذخیره را بزنید تا این مرحله راهاندازی هم به پایان برسد.
فعال و غیرفعال سازی ماژولهای رنک مث
از طریق تب ماژولها، شما میتوانید ماژولهای پلاگین را ببینید. ماژولهایی که نیاز ندارید را غیرفعال کنید. تنها ماژولهایی که برای کسب و کار شما نیاز است فعال نمایید.
ماژولهای پیشنهادی برای فعالسازی: ماژول سئو تصاویر، ماژول اندیکس فوری، ماژول ۴۰۴، ماژول ریدایرکتها، ماژول نقشه سایت، ماژول ووکامرس (در صورت فروشگاهی بودن) است.
کار با ماژول اندیکس فوری Rank Math
اگر این ماژول را فعال کردید یا به صورت پیشفرض فعال است، به شما کمک میکند که سریع درخواست اندیکس برای صفحات، نوشتهها و محصولات را به موتورهای جستجو ارسال کنید.
موتورهای جستجو در طول ۲۴ ساعت، تنها چند بار، وب سایت را آنالیز و چک میکند. البته این بستگی به نوع فعالیت وب سایت هم دارد! مثلاً اگر وب سایت در طول روز آپدیت میشود، قاعدتاً رباتهای گوگل سریعتر یا با فاصله زمانی کم به سایت سر میزنند.
رنک مث، قابلیتی به نام اندیکس فوری تعبیه کرده تا بتوانید در تنظیمات آن، آدرس URL صفحاتی/نوشتهها و غیره را منتشر کردید وارد کنید تا درخواست اندیکس سریع یا فوری را برای آن URL ها از مورتوهای جستجو بخواهید.
در محیط تنظیمات ماژول اندیکس فوری، شما میتوانید این ویژگی را به صورت خودکار هم برای پست تایپتها تنظیم کنید. هر نوشته، محصول یا صفحهای ایجاد کردید، سریعاً بعنوان اندیکس فوری ثبت شود.
ابزارهای وبمستر در تنظیمات رنک مث
یکی دیگر از بخشهای مهم و حیاتی پس از نصب افزونه رنک مث، ابزارهای وبمستر است. پس از نصب و انجام کارهای مقدماتی که در بالای آموزش افزونه رنک مث توضیح دادیم، بخش ابزارهای وبمستر را تکمیل کنید.
کافیست با مراجعه به لینکها و توضیحاتی که خود رنک مث داده، کلیدها را برای وب سایتتان دریافت کنید و در فیلدهای درخواستی قرار دهید. این کار برای تایید وب سایت در مورتوهای جستجو حائز اهمیت است.
فعال کردن ریدایرکت خودکار نوشته
در تنظیمات پلاگین و در تب ریدایرکتها، چند گزینه وجود دارد که نیاز است به درستی تنظیم شوند. دو گزینه مهم یعنی «دیباگ ریدایرکتها و تغییرمسیر خودکار نوشته» را حتماً فعال کنید.
زمانی که دیباگ ریدایرکتها فعال شود، بعنوان ادمین، اگر از صفحهای بازدید کنید و قبلاً آن را ریدایرکت کرده باشید، یک پنجره اطلاعیه به صورت ثانیه شمار برای هدایت به صفحه جدید ظاهر میشود. مدیر میتواند متوجه ریدایرکت شدن URL فعلی به URL جدید شود.
البته این پیام تنها برای مدیر نمایش داده میشود و بازدیدکنندگان و سایر کاربران و موتورهای جستجو آن را نخواهند و بلافاصله به URL جدید هدایت میشوند.
گزینه تغییر مسیر خودکار نوشته، به سایت شما کمک میکند، در صورتی که آدرس یک صفحه، نوشته یا محصول را تغییر دادید، پلاگین رنک مث این موضوع را به شما اطلاع دهد. با این اقدام افزونه، متوجه ریدایرکت شدن خودکار URL قدیمی صفحه به URL جدید میشوید و این فرآیند توسط خود Rank Math صورت میگیرد.
بهینه سازی صفحات سایت با رنک مث
در این قسمت از آموزش افزونه رنک مث به بهینه سازی صفحات با این افزونه رسیدیم. هر صفحهای که ویرایش میکنید، یک باکس مربوط به وضعیت SEO صفحه توسط RankMath در آن دیده میشود.
اینجا با کلیک روی آیکون رتبه (اگر ویرایشگر گوتنبرگ بود) مشخصات و جزئیات بهینه بودن صفحه را ببینید.
در فیلد کلمه کلیدی اصلی، کلمه موردنظرتان را وارد کنید و سپس براساس آن کلمه، به بهینه کردن صفحه و محتوای آن بپردازید. در پایین هم، لیستی از کارهایی که نیاز است برای بهتر شدن صفحه انجام دهید، افزونه نمایش میدهد.
در تصویر بالا، محیط باکس پلاگین سئو RankMath در ویرایشگر کلاسیک وردپرس را میبینید که متفاوت با ویرایشگر گوتنبرگ است.
آیا ماژول هوش مصنوعی کاربردی است؟
ماژول هوش مصنوعی رنک مث (AI) رایگان نیست. در واقع برای استفاده از این ماژول باید حدود ۸۰ دلار ماهیانه پرداخت کنید. برای وبسایتهای ایرانی کاربرد زیادی ندارد! همچنین درنظر داشته باشید که SEO سایت تنها با نصب یک پلاگین سئو در وردپرس اتفاق نمیافتد.
آیا نصب پلاگین سئو باعث گرفتن رتبه یک میشود؟
خیر! پلاگینهای سئو برای وردپرس، تنها حکم یک راهنمای ساده و بهینه شدن صفحات به صورت فنی را دارند. مثلاً اگر وردپرس استفاده نمیکردید، برای اضافه کردن اسکیما، تگهای معرفی صفحه و درج آنها در HTML سایت، نیاز به کدنویسی داشتید. اما این پلاگینها، بدون نیاز به کدنویسی، همه این کارها را برای سایت شما انجام میدهند.
فراتر از این مسئله، یعنی سئوی خارجی، سئو داخی پیشرفته و سایر مباحث مربوط به SEO را این دست از افزونهها نمیتوانند انجام دهند. در نتیجه، تنها سبز کردن چراغ افزونه سئو موجب بهبود رتبههای سایت شما در نتایج گوگل نمیشود.
جمع بندی آموزش افزونه رنک مث
پلاگین رنک مث در حال حاضر از بهترین افزونههای سئو برای وردپرس به شمار میآید و امکانات و قابلیتهای بسیار زیادی در آن تعبیه شده است. به همین جهت، مورد توجه و استقبال زیادی قرار گرفته است.
در آموزش افزونه رنک مث تلاش کردیم بخشهای مهم و اساسی پلاگین را معرفی و آموزش دهیم. با این آموزش میتوانید سریع پلاگین را راهاندازی و با افزونه کار کند. همانطور که در توضیحات هم اشاره کردیم، این پلاگینها برای بهبود سئوی فنی هستند و انتظار فراتر از آنها را نداشته باشید. سئو یک دانش است و در یک افزونه خلاصه نمیشود.
صرفاً با نصب یک افزونه، نمیتوانید انتظار رسیدن به رتبههای عالی در نتایج داشته باشید. فاکتورها و مسائل زیادی در گرفتن رتبه در موتورهای جستجو دخیل هستند.
امیدواریم از آموزش رنک مث لذت برده باشید و برای شما مفید واقع شده باشد. با آرزوی سلامتی.
این مقاله چقدر براتون مفید بود؟
از ۱ تا ۵ امتیاز بدید
میانگین رتبه ۵ / ۵. تعداد رای: ۳
همۀ تلاش مجموعهی تم فور اینه که بهترین آموزشها برای وردپرس رو به صورت کاملاً رایگان برای جامعهی وردپرس ایران تولید بکنه. امیدواریم آموزشهای ما براتون مفید واقع بشه :)